برای هر فردی پیش آمده است که بعد از خرید لوازم منزل و با گذشت زمان و کارکرد دستگاه مشکلاتی برای لوازم خانگی ما به وجود آمده است و حل این موضوع و چگونگی تعمیر وسایل برقی در منزل دغدغه بسیاری از افراد جامعه است.
در درجه اول این فکر به ذهن شما میآید که آیا خودمان دست به کار شویم و وسیله برقی را تعمیر کنیم؟ یا خیر، با یک تعمیر کار باتجربه تماس بگیریم؟
ممکن است خرابیها و مشکلات مختلفی برای انواع لوازم خانگی پیش بیاید با توجه به اینکه استفاده از این وسایل در زندگی روزمره ما امری حیاتی است تعمیر و نگهداری وسایل برقی امری ضروری است و باید برای این کار به تعمیرکار و نمایندگی های مجاز مراجعه نمود. اما قبل از این کار باید بدانیم آیا میتوانیم خودمان وسایلمان را تعمیر کنیم؟
به جای تماس با یک تعمیرکار برای تعمیر وسیله برقی خودتان لوازمتان را در منزل تعمیر کنید. با این کار در هزینه و زمان خود صرفه جویی میکنید و با این کار لوازم خانگی شما طول عمر بیشتری میکند و از اتلاف وقت و هزینهها جلوگیری میکنید. برای دریافت مشاوره تلفنی یا آنلاین و راهنمایی تخصصی بر روی لینک مشاوره تعمیر لوازم خانگی کلیک کنید.
چگونه لوازم خانگی خود را تعمیر کنیم؟
در این مقاله به نحوه تعمیر لوازم خانگی در منزل پرداختهایم. اگر میخواهید وسایل برقی را خودتان به تنهایی و در سریعترین زمان ممکن تعمیر کنید به نکات زیر توجه کنید.
چگونگی تعمیر وسیله برقی در منزل
اگر میخواهید شروع به تعمیر خانگی وسایل برقی را کنید قبل از هرکاری باید بدانید که برای تعمیر وسایل برقی ابتدا باید نکات ایمنی را رعایت کنید و لباس ایمنی بپوشید تا مانع برق گرفتگی و آتشسوزی شوید و هنگام تعمیر حتما وسیله را از برق جدا کنید.
در این مطلب به 14 نکته مهم در تعمیر و نگهداری لوازم خانگی اشاره شده است مطالعه این نکات در تعمیر و نگهداری وسایل برقی به شما عزیزان کمک میکند.
-
بررسی مشکلات اولیه و جزئی
همیشه قبل از اینکه به دنبال مشکلات جدی باشید، مشکلات جزئی را بررسی کنید. این موارد شامل بررسی اتصالات برقی، اطمینان از وصل بودن و روشن بودن دستگاه، بررسی سالم بودن پریز برق، بررسی سالم بودن محافظ دستگاه، چک کردن فیوز برق است. همچنین اطمینان از قرارگرفتن دستگاهها روی سطح مناسب چرا که اکثر وسایل خانگی با قرار گرفتن روی سطح ناهموار از کار میافتند. چک کردن این مسائل ساده تا حدود زیادی در عملکرد صحیح دستگاه به شما کمک میکند.
-
قانون ۵۰ درصد هنگام تعمیر وسیله برقی
حتما باید از عمر مفید دستگاه خود اطلاع داشته باشید. عمر مفید دستگاه شما چقدر است؟ برای اطلاع از عمر مفید دستگاه خود باید به دفترچه راهنمای دستگاه مورد نظر مراجعه کنید. قانون 50 درصد چیست و به چه کار ما میآید؟
قانون ۵۰ درصد می گوید: اگر دستگاه شما بیش از 50 درصد عمر خود را گذرانده باشد و همینطور خرج و مخارج تعمیر آن نیز بالای 50 درصد باشد بهتر است بجای تعمیر دستگاه مورد نظر، دستگاه جدیدی را جایگزین آن کنید. خرید دستگاه جدید مقرون به صرفهتر و کارامدتر است. چرا که با گذشت عمر مفید دستگاه تعمیرات آن کار ریسک پذیری است و ممکن است هزینههای زیادی را بابت تعمیرات هدر بدهید و دستگاه شما مجددا دچار خرابی شود.
-
چک کردن قطعات محرک لوازم خانگی
فرسودگی یا نقص قطعات متحرک مهمترین علت کار نکردن وسیلهی برقی شماست. قطعات محرک دستگاه ممکن است به مرور زمان کارایی خود را در اثر سایش و عدم روغن کاری، گذشت عمر مفید و یا استفاده نامناسب و برخی مشکلات دیگر از دست بدهند.
منظور از قطعات محرک در وسایل برقی قطعاتی هستند که به صورت دستی آنها را میتوان جایگذاری و نصب یا از دستگاه جدا کرد. به عنوان مثال فیلترهای هوا، قطعات مصرفی، موتور دستگاه، قطعات محرک و… جز مواردی هستند که با تعمیر یا تعویض آنها میتوانید مثل روز اول هنگام استفاده از وسایل برقی خود نهایت لذت را ببرید.
بهترین نشانه برای اطمینان از خرابی یک قطعه در دستگاه شنیدن یه صدای اضافی است که معمولا ازاردهنده میباشد. وقتی فیلتر دستگاه یا موتور آن، تسمه دستگاه و… عملکرد خوبی ندارند این صداها به گوش ما میرسد.
به همین علت برای عیبیابی لوازم خانگی خود ابتدا باید از قطعات محرک شروع به چک کردن کنید اگر این قطعات سالم بودند به سراغ موارد بدی بروید. بهترین چیزی که هنگام عیبیابی وسایل برقی به شما کمک کند صدای ازاردهنده دستگاه است.
توجه داشته باشید که فیلترهای هوا و تسمههای فیلتر نسبتا آسان تعویض میشوند، در حالی که در مورد موتور دستگاه اینطور نیست و جز قطعات مهم و گران محسوب میشود و تعمیر یا تعویض آنها سختتر است. اگر هنگام تعویض قطعات به مشکل برخوردید حتما با یک تعمیرکار مجرب در خدمات تعمیر لوازم خانگی تماس بگیرید.
-
تعویض قطعات شکسته لوازم خانگی
نسبت به لوازم خانگی خود بیتفاوت نباشید همیشه به سالم بودن و عملکرد قطعات توجه کنید و نکات مهم در تعمیر و نگهداری آنها را رعایت کنید. شکستگی یا هرز شدن یک قطعه ممکن است روی عملکرد کلی دستگاه تاثیر فراوانی داشته باشد و در برخی موارد ممکن است به مرور زمان کل دستگاه را از کار بیندازد.
به این صورت که با خرابی یا هرز شدن یک قطعه با گذشت زمان به موتور دستگاه و سایر اجزای داخلی دستگاه فشار زیادی وارد میشود و باعث از بین رفتن قطعات دیگر از جمله موتور دستگاه شود. با ایجاد مشکل در قطعات دیگر نه تنها طول عمر دستگاه کاهش پیدا میکند بلکه هزینه های زیادی را نیز برای تعمیرات باید متحمل شوید به همین دلیل هر چه سریعتر باید قطعات شکسته و هرز را جایگزین قطعات نو و سالم کنید.
-
بررسی فرایند احتراق و آتشسوزی
اگر با لوازم خانگی گازی سروکار دارید باید بدانید این وسایل برای انجام فرایند احتراق یک سری مراحل را طی میکنند. فرایند احتراق برای به کار افتادن این وسایل امری ضروری است اگر به نکات ایمنی توجه نکنید منجر به اتشسوزی و آسیبهای جبران ناپذیری میشود.
برای چک کردن فرایند احتراق ابتدا باید لولههای جریان گاز و همچنین لولههای جریان آب را چک کنید که دچار نشتی نشده باشد همچنین کانال خروج گاز دیاکسید کربن دچار فرسودگی نباشد. در برخی موارد برای روشن کردن لوازمی مانند پکیج و آبگرمکن و… با این مشکل روشن نشدن مشعل روبرو میشوید.
این مشکل به دلایل زیر اتفاق میافتد:
-
- جرقه زن دستگاه کثیف است
- جرقه زن ضعیف شده است
- برنر دوده گرفته است
- هوا به درستی به وسیله فن دستگاه تخلیه نمی گردد
- روشن نبودن پیلوت دستگاه
- تنظیم نادرست استارتر
- مسدود بودن دوده دستگاه
- چک کردن محل قرارگیری لوله ها و شلنگ ها
اکثر از لوازم خانگی برای نصب و راهندازی نیازمند شلنگهها و کانالهایی برای تبادل جریان آب و گاز و هوا هستند که وسایلی مانند ماشین لباسشویی و ظرفشویی و بسیاری از وسایل دیگر از این امر مستثنا نیست.
سالم بودن و مسدود نبودن شلنگها و کانالها اهمیت بسیاری دارد. اگر در شلنگها و دریچهها دچار نشتی یا گره شده باشند باید آنها را رفع کنید.
شلنگها قبل از سایر اجزای دستگاه خراب میشوند و دلایلی همچون گرفتگی و فرورفتگی، مسدود شدن مخزن سرریز، پوسیدگی، خرابی درپوش، عدم گردش جریان آب و گاز و… باعث بروز مشکل در کانالها و شلنگها و دریچهها میشود.
برای جلوگیری از انسداد شلنگها باید در صورت فرسوده بودن یا کهنه بودن آنها را تعویض کنید و برای بررسی عملکرد گرفتگی شیلنگ تخلیه آن را از وسیله جدا کرده و به صورت دستی مقداری آب به داخل شیلنگ خالی کنید اگر آب با سرعت مناسب از انتهای شیلنگ خارج شد مسیر تخلیه باز است در غیر این صورت شیلنگ گرفته و باید پاکسازی و تعویض شود.
برای تست شلنگ گاز نیز از کف صابون برای رفع نشتی لوله گاز استفاده کنید. کافی است کمی کف صابون را در نقاط مشکوک لوله و شلنگ قرار دهید. با انجام این کار بعد از ایجاد حباب در این قسمتها متوجه میشوید که گاز نشت کرده است.
-
چک کردن زهوارها و واشرها
زهوارها و واشرها برای جلوگیری از تخلیه جریان هوا و آب درون دستگاه مورد استفاده قرار میگیرند و به صورت درزگیر عمل میکنند. اگر زهوارها دچار پوسیدگی و پارگی یا فرسودگی شوند باید آنها را تعویض کنید. شل بودن درزگیرها یک مشکل جدی برای بروز خرابی در دستگاه است.
واشرها و زهوارها اغلب کنارههای درب لوازم خانگی نصب میشوند به عنوان مثال درب یخچال، درب ماشین لباسشویی، درب ماشین ظرفشویی و… دارای این نوع درزگیرها هستند.
-
آشنایی با کدهای خطا
هر یک از لوازم خانگی با توجه به نوع ساخت و شرکت سازنده و کاربردشان دارای کد خطاهای مختلفی هستند. هنگامی که مشکلی برای یکی از لوازم خانگی ما پیش میآید کد مربوط به آن خطا در نمایشگر وسیله به نمایش در میآید مانند یخچال و تلویزیون و ماکروفر و ماشین لباسشویی، ظرفشویی و…
اما چگونه کد خطا را تشخیص دهیم؟
تشخیص کد خطاها کار دشواری نیست فقط کافی است هنگام بروز خطا، کد خطای مربوطه را در اینترنت یا دفترچه راهنمای دستگاه جستجو کنید و علت خطا را پیدا کنید. بعد از یافتن علت خطا باید ببینید آیا میتوانید خودتان مشکل را برطرف کنید و قادر به تعمیر دستگاه هستید یا نیاز به تعمیرکار متخصص در حوزه لوازم خانگی را دارید.
-
به همراه داشتن جعبه ابزار
جعبه ابزار یک ابزار ضروری برای هر خانه است. داشتن جعبه ابزار به ما کمک میکنند که کارهای دشوار را به آسانی انجام دهیم و دیگر لازم نباشد از شخص دیگری برای انجام کارهای ساده کمک بگیریم. از مهمترین وسایلی که باید در همیشه در جعبه ابزار خود داشته باشیم میتوان به مولتی متر، فاز متر، انواع پیچگوشتی و انواع آچار و… اشاره کرد.
با پیشرفت علم ابزارهای جدیدتر و کارامدتر جایگزین ابزار قدیمی شدهاند و کار ما را آسان کردهاند. ما باید با روش کار این ابزار و نحوه استفاده از آنها تا حدودی آشنایی داشته باشیم تا بتوانیم مشکلات جزئی را برطرف کنیم. گاهی مشکلات به وجود آمده در لوازم خانگی ما با سفت کردن یک پیچ یا بستن یک دریچه و… به راحتی حل میشود و دیگر نیازی به درخواست تعمیرکار نیست.
-
پاکیزه گی فن ها و فیلترهای هوا
یکی از دلایل مهم افزایش طول عمر لوازم خانگی سلامت و کارکرد درست فنها و فیلترهای هوا است. اگر در روند کار خنک کنندهها مشکلی به وجود بیایید موتور دستگاه بیش از حد داغ میشود و باعث خرابی دستگاه یا سوختن موتور دستگاه میشود از انجا که موتور دستگاه جز مهمترین قطعات لوازم خانگی است و فنهایی در اطراف آن و در سایر بخشهای دستگاه تعبیه شده تا آن را خنک نگه دارد توجه به نحوه کارکرد فن امری حیاطی است.
خرابی تهویه هوا یا همان فیلترها باعث ایجاد گرما بیش از حد، بوی نامطبوع، کاهش جریان هوا در داخل دستگاه و بسیار از مشکلات دیگر میشود. علت خراب فنها و فیلترها ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- کند شدن عملکرد فیلتر هوا به دلیل کثیف بودن و آلودگی
- کاهش اثر خنک کنندهگی در اثر ایجاد مانع در نزدیگی فن یا فیلتر هوا
- از کار افتادن فیلتر هوا بر اثر قعطی سیم یا کابل برق
- گرفتگی فیلتر هوا بر اثر وجود چربی و جرم روی سطح آن
برای جلوگیری از موارد بالا نیاز است که ماهی یک بار فنها و خنک کنندههای لوام خانگی خود را تمیز کنید و اتصال آنهارا چک کنید. بررسی فیلتر وسایلی مانند یخچال، هود، کولرگازی و… ضروری است. در رابطه با دلایل از کار افتادن فن یخچال بیشتر بدانید
-
توجه به ظرفیت وسایل خانگی
هنگام استفاده از لوازم خانگی حتما باید به ظرفیت و گنجایش آنها توجه ویژهای داشته باشید. هر وسیله خانگی با توجه به نوع کارکرد و طراحی و مدل آن دارای ظرفیت مخصوص به خود میباشد که در دفترچه راهنمای وسیلهی مذکور قید شده است.
برای ماندگاری و طول عمر بیشتر لوازم خانگی خود و جلوگیری از افت کارکرد وسیلهی مورد استفاده باید گنجایش و فضای قابل استفاده آن را در نظر بگیرید. لوازم خانگی مانند یخچال، لباسشویی، ظرفشویی با توجه به برند و مدلهایشان داری ظرفیتهای متفاوتی هستند.
پر کردن مواد و وسایل بیش از حد درون این نوع لوازم خانگی باعث به هدر رفت انرژی، گرفتگی فیلترها و دریچهها، کارکرد بیش از حد موتور و خرابی سایر اجزای داخلی دستگاه میشود.
هنگام قراردادن لباسها داخل ماشین لباسشویی و ظروف داخل ماشین ظرفشویی همچنین مواد غذایی داخل یخچال به گنجایش دستگاه مورد نظر توجه کنید.
-
چینش داخلی مناسب
چیدمان داخلی دستگاههایی مانند ماشین ظرفشویی و یخچال امری بسیار مهم است. در صورت عدم چینش صحیح ظروف و مواد غذایی درون این مدل وسایل خانگی منجر به بروز خرابی فیلترها، کار کشیدن بیش از حد از موتور دستگاه، عدم تبادل جریان هوا درون دستگاه میشود که در نتیجه باعث خراب شدن لوازم خانگی شما میشود.
برای اطلاع از نحوه چیدمان مواد و وسایل درون یخچال و ماشین ظرفشویی به دفترچه راهنمای وسیله مورد نظر مراجعه کنید. توجه داشته باشید بهتر است مواد غذایی درون یخچال با کمی فاصله از یکدیگر قراربگیرند تا مانع تبادل جریان هوا درون یخچال نشوند و همچنین پر کردن کامل ماشین ظرفشویی برای شستشو ظروف امری بسیار مهم است.
-
توجه به مدت زمان مصرف وسایل برقی
برخی از وسایل خانگی دارای مدت زمان محدودی برای استفاده هستند. وسایلی از قبیل تلویزیون، لباسشویی، ماشین ظرفشویی و وسایل خرد آشپزخانه مانند چرخ گوشت، مخلوط کن، آب میوه گیری و… دارای مدت زمان مشخصی برای مصرف هستند.
اگر به مدت زمان مصرفی این گونه لوازم خانگی توجه نکنید به مرور زمان دستگاه شما کارایی خود را از دست میدهد و ممکن است اجرای مختلف آن نیم سوز شود یا به طور کامل بسوزد. قبل از استفاده از هر وسیله خانگی حتما دفترچه راهنمای وسیله مورد نظر را مطالعه کنید تا به طور صحیح و با دقت بیشتری با وسایل خود کار کنید.
-
سرویس دوره ای لوازم خانگی
لازم به ذکر است سرویس و نگهداری لوازم خانگی کاری مهم و عملی مداوم است. سرویس و نگهداری لوازم خانگی با توجه به مدل و نحوه کار لوازم خانگی از سه ماه تا یک سال باید صورت گیرد.
برای برخی از وسایل برقی مانند یخچال، کولرگازی، لباسشویی و ماشین ظرفشویی از شش ماه تا یکسال بسته به نوع مصرف باید سرویس دورهای را انجام دهید. گاهی اوقات خود ما میتوانیم کار تعمیر و نگهداری لوازم خانگی را انجام دهیم گاهی اوقات نیز باید از یک تعمیرکار متخصص و با تجربه کمک بگیریم.
با انجام سرویس دورهای دستگاه از آسیبهای احتمالی مانند سوختن موتور، خرابی سایر قطعات دستگاه، از بین رفتن بدنه دستگاه، خراب شدن اجرای داخلی دستگاه جلوگیری میکنیم. برای سرویس و نگهداری لوازم خانگی مقاله چگونگی نگهداری لوازم خانه و آشپزخانه را بخوانید.
مزایای تعمیر وسایل خانگی در منزل
شاید به این فکر کنید که تعمیر خانگی وسایل برقی چه مزایایی دارد و چرا باید لوازم خانگی خراب را سرویس و نگهداری کرد؟!
در پاسخ به این سوال باید گفت: با انجام موارد بالا و توجه به نکات گفته شده همچنین سرویس دورهای دستگاه، سرعت خراب شدن وسایل خانگی را کاهش میدهیم و وسایل ما نه تنها عمر بیشتری میکنند بلکه عملکرد و کارایی لوازم خانگی ما بیشتر میشود و در نتیجه آسایش و رفاه را در زندگی برای ما به ارمغان میآورد.